slider-back

Het eiland Arran

Arran is een Brits eiland ten westen van Schotland, en telt ongeveer 5000 inwoners. Het behoort tot het raadsgebied (council area) North Ayrshire.
Arran wordt ook wel Schotland in het klein genoemd.

Het eiland ligt in de Firth of Clyde. De belangrijkste plaats op Arran is Brodick (een oude Noorse naam voor brede baai). Brodick is de plaats waar de veerboot uit Ardrossan aanmeert, waarmee de verbinding naar het vasteland van Schotland wordt gemaakt.

Het noorden van Arran heeft een aantal bergen, waaronder Goat Fell, de hoogste berg op het eiland met 874 meter. Het zuiden van Arran is wat vlakker.

In een baai tussen Lamlash en Whiting Bay ligt het kleine Holy Island, waarop ook een boeddhistisch klooster ligt. Vanuit Lamlash gaat een kleine veerboot naar Holy Island.

In het noorden bevindt zich sinds 1995 een whiskystokerij.
Arran had eerder al een goede naam onder whiskyliefhebbers, maar rond 1836 is door de Engelsen de whiskycultuur op Arran uitgebannen. De Arran Single Malt krijgt zijn water uit Loch na Davie. Rondom het eiland ligt een wandelroute: de Coastal Way Walk.

Sommige beelden op deze website werden via zoekmachines gevonden zonder te verwijzen naar de rechthebbende. Het ligt niet in onze bedoeling om hiermee het eigendomsrecht te ontlopen. Het is echter niet mogelijk om voor ieder beeld de rechthebbende te achterhalen. Ben jij zo iemand en meen je dat wij een beeld onrechtmatig gebruiken, dan willen wij ons hiervoor excuseren. Laat het ons weten en dan zorgen wij er voor dat dit dan beeld onmiddellijk verwijdert zal worden.